opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• oolsztyniak
    odpowiedział(a)
    Ja zamówiłem Pirelli PZERO NERO GT - zobaczymy co to za cudo.

Zostaw komentarz:

• maruda1
    odpowiedział(a)
    Panowie szybkie pytanie, Octavia II 2.0 FSI

Opony letnie które lepiej kupić ?
    Ceny w jakich mogę je kupić w InterCars.

GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE 205/55/16 91V - 250zł szt.
    czy
    Continental ContiPremiumContact 5 205/55/16 91V - 270zł szt.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Jak nowa ma 7mm i czesto po 2 latach ma 5mm... zalezy od opony i jazdy

Zostaw komentarz:

• Mr0czny
    odpowiedział(a)
    opony z bieżnikiem w okolicy 5mm to jeszcze sezon objadą ? (przebieg w lato ok 10-15 kkm)

Zostaw komentarz:

• trooper
    odpowiedział(a)
    Ja też dzisiaj troszkę potestowałem BluResponse w rozmiarze 205/55/16 na dłuższej trasie, i niestety w porównaniu do Toyo Proxes F1 które miałem poprzednio w OI (195/65/15) są dużo mniej pewne, w szczególności w szybszych zakrętach. Zastanawiałem się nad Pirelli P7, ale ostatecznie wrzuciłem Dunlopy, zobaczymy jak się zachowają na mokrym, ale ogólnie wrażenia niestety średnie:/ W każdym przypadku ciśnienie w oponach "z tabliczki".

Zostaw komentarz:

• samtech84
    odpowiedział(a)
    W firmie mamy dwie furmanki jedna na rainsport druga nokian line i przy 5mm już było widać znaczącą różnicę w prowadzeniu, rain naprawdę bardzo słabo w deszczu się sprawował, nokian bez problemu. Nawet sprawdzana zbieżność była bo brat nie wierzył, że to wina opon.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez samtech84
    Rainsport jest dobry puki nowy, później na mokrym bardzo słabo.
    Pozniej, tzn jak ma ile 1-2mm bieznika ?? Mam w 15 i 16 Rainspoty i jakos nic zlego o nich powiedziec nie moge. Dla porownania Toyo T1R jak mialo 4mm bieznika, to w deszczu byly tragedia :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    maxpaynemm, obecnie mam takie laczki, ale 225/45/17 i są rewelacyjne

Zostaw komentarz:

• Nexus6
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez maxpaynemm
    Panowie a co powiecie o Pirelli P7 Cinturato??

http://www.oponeo.pl/dane-opony/pire...91-v#105893455
    powiedziałbym, że kapeć wart swojej ceny - mam takie w X1 i lekko nie mają, a dają radę

dzięki nim zmieniłem zdanie na temat produktów Pirelli

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Panowie a co powiecie o Pirelli P7 Cinturato??

Opony Pirelli P7 Cinturato w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Pirelli P7 Cinturato i dokonaj zakupu!

Zostaw komentarz:

• samtech84
    odpowiedział(a)
    Rainsport jest dobry puki nowy, później na mokrym bardzo słabo.
    Fulda bdb opona, jednak z powyższych brałbym Nokiana

Zostaw komentarz:

• Ozdar
    odpowiedział(a)
    Niezadowolony z opon Dunlop Blueresponse 195/65R15, mając takie odczucia jak beaviso, chce przesiąść się na 16stki. Chciałbym opony z klasy ekonomicznej, w cenie ~900 zł brutto komplet - wybór jest pomiędzy:

1) Fulda Ecocontrol HP
    2) Nokian Line
    3) Uniroyal Rainsport 3

Miał ktoś styczność z wyżej wymienionymi modelami? Hierarchia jest poprawna (1-3)?

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    a wiesz czym konsteukcyjnie różni się opona xl od zwyklej

Zostaw komentarz:

• beaviso
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez micumi
    uzytkuję od nowości Dunlop Blueresponse w rozmiarze 195/65/15 i mogę szczerze polecić. Z racji swoich wymiarów, profilu, nie jest to opona sportowa i nie moze być porównywana do tych szerszych i niższych bo z góry jest przegrana.
    Ale przecież można ją porównać do innych opon 195/65/15... Dokładnie takich samych co do rozmiaru, indeksu nośności i prędkości (91H). Conti Eco Contact 3 okazuje się być kompletnie inna - sztywna, stabilna, dokładna.
    I nawet na moich nowych zimówkach - a zimówki z założenia są bardziej miękkie niż opony letnie - Nokian WR D3 195/65 R15 95 XL (świadomie nie wziąłem 91, tylko 95 i to XL), jest bez porównania lepiej na zakrętach niż było na letnich BluReponse. Przynajmniej przy obecnych temperaturach. Np. wczoraj było prawie 10 st. C i byłem zaskoczony, jak dobrze auto jechało na tych zimówkach. A trochę pocisnąłem w ciasnych łukach. Octavia całkiem pewnie szła, mimo tego, że mam porównanie do auta z dużymi kołami 245/40 R19, 4x4 i zmodyfikowanym zawieszeniem, przez co na Octavię od pewnego czasu patrzę znacznie krytyczniej.

M.

Zostaw komentarz:

• micumi
    odpowiedział(a)
    uzytkuję od nowości Dunlop Blueresponse w rozmiarze 195/65/15 i mogę szczerze polecić. Z racji swoich wymiarów, profilu, nie jest to opona sportowa i nie moze być porównywana do tych szerszych i niższych bo z góry jest przegrana. Przyczepność na suchym super, na mokrym żadnych nie przewidywalnych zachowań, bardzo łatwo można wyczuć kiedy należy odpuścic, wjeżdzajać w mokre koleiny mam zaufanie ze nic się nie wydarzy a nie o każdej oponie można mieć takie zdanie

Zostaw komentarz:

• adaś
    odpowiedział(a)
    Ja tam biorę zawsze trochę na zapas. Opony o wyższych indeksach mają mocniejszą konstrukcję.
    Czyli T będzie dobre, ale H lepsze.
    Ja mam zimowe H, a letnie V.

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Panowie jaki indeks prędkości najlepiej wybrać do OII 1,9TDI ????

Oponki
    Dunlop SP SPORT BLURESPONSE 205/55 R16

Nie chodzi mi o opisywanie indeksów prędkości tylko pytanie jaki indeks najlepiej mieć??? Będzie w tym roku wyprawa do Chorwacji ale generalnie autko mało używane w ruchu autostradowym...

Dzięki za sugestie.

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    pytalem bo beaviso narzekal ze ma ponton w tych dunlopach. tylo ze on mial najwiekszy balon z mozliwych czyli 195/65 15

troje to juz bardziej rozsądny rozmiar do szybkiej jazdy

Sidewall 113 mm (4.4'') 127 mm (5'')

prawie 13 centymetrow sciany bocznej w jego rozmiarze. i 11 w twoim.

Zostaw komentarz:

• Voit
    odpowiedział(a)
    205/55/R16

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    voit jaki masz rozmiar tych dunlopow?

Zostaw komentarz:

• Voit
    odpowiedział(a)

...Myślę, ze różnice w odbiorze tych opon wynikają z potrzeb i oczekiwań a przede wszystkim ze stylu jazdy.
    Zamieszczone przez beaviso
    (...) powyżej 150 km/h (...)
    Zdarza mi się osiągnąć czasem taką prędkość, ale przyznaję, że "pływania" nie czuję.
    Wręcz przeciwnie, czuję się pewniej, niż na Goodyearach po podobnym przebiegu.
    Zamieszczone przez beaviso
    (...) latałem nią ze stałym 200 km/h po A1, a po zakrętach ogólnie ostro (...)
    ...No właśnie, ja tak szybko nie jeżdżę.

Zdecydowanie zgadzam się z beaviso w jednym - nie wierzę w testy.
    Staram się uważnie czytać opinie użytkowników, a opinii użytkowników w internecie można znaleźć naprawdę sporo...

Zostaw komentarz:

• beaviso
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez dragster
    Nowe testy opon letnich ADAC:

185/65 R15 H
    Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?

225/45 R 17 Y
    https://www.adac.de/infotestrat/test...cePageId=31821
    Zaczynam na poważnie ignorować te testy. Jeżeli wg nich:

Dunlop Sport BluResponse 185/65 R15 88H (miałem 195/65 R15 91H) ma bardzo wysoką notę w kategorii właściwości jezdnych na suchym (ocena 1.5 w skali 1-5, gdzie 1 to najlepsza) - chodzi o kategorię "pewność prowadzenia", a nie o hamowanie.

Fulda SportControl 225/45 R17 94Y (miałem ten sam rozmiar, 91Y) ma słabą notę 3.5 w tej samej kategorii, to NIE MAM WIĘCEJ PYTAŃ.

Na "pewnych" Dunlopach jeździło mi się Octavią jakbym pływał pontonem na wzburzonym morzu, a powyżej 150 km/h jakbym tracił czucie nawierzchni (po zmianie na CEC3 kontrola wróciła bez ingerencji w zawieszenie), podczas gdy rzekomo "takie kiepskie" Fuldy założyłem do Vectry C i latałem nią ze stałym 200 km/h po A1, a po zakrętach ogólnie ostro i byłem z nich bardzo zadowolony właśnie z pewności prowadzenia na suchym (bo niekoniecznie z trzymania na mokrym).

M.

Zostaw komentarz:

• Voit
    odpowiedział(a)
    Mam te Dunlopy. Ja jestem bardzo zadowolony, ale osoby które lubią pocisnąć i wejść ostrzej w zakręt narzekają, że opony są miękkie i pływają.
    Bo faktycznie są miękkie.
    Dunlop SP Sport Bluresponse to przede wszystkim opony bardzo komfortowe i ciche.
    Przy normalnej, spokojnej jeździe sprawdzają się świetnie.
    Nie mam na myśli jazdy powolnej, tylko normalną jazdę, bez szaleństw i popisów.
    Opony sprawdziły mi się w jeździe autostradowej, również w deszczu. Zawsze czułem się pewnie i czułem, że opony "trzymają".
    Moje poprzednie opony Goodyear Efficientgrip również były ciche i komfortowe, ale bieżnik miał sporo płytkich lamelek, które wraz ze zużywaniem się opony zaczęły zanikać...
    W Dunlopach bieżnik składa się z głębokich bruzd, które nie znikają wraz z przebytymi tysiącami kilometrów.
    ...Czy kupiłbym je jeszcze raz? Tak, jestem z nich bardzo zadowolony.

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    skipper.u, bierz Dunlopa i bedziesz zadowolony

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    skipper.u, ja na CPC 5 złego słowa nie powiem. Miałem w O I mam w O III

Zostaw komentarz:

Pracuję...