opony letnie - co myślicie
Zwiń
X
-
Panowie szybkie pytanie, Octavia II 2.0 FSI
Opony letnie które lepiej kupić ?
Ceny w jakich mogę je kupić w InterCars.
GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE 205/55/16 91V - 250zł szt.
czy
Continental ContiPremiumContact 5 205/55/16 91V - 270zł szt.
Zostaw komentarz:
-
-
Jak nowa ma 7mm i czesto po 2 latach ma 5mm... zalezy od opony i jazdy
Zostaw komentarz:
-
-
opony z bieżnikiem w okolicy 5mm to jeszcze sezon objadą ? (przebieg w lato ok 10-15 kkm)
Zostaw komentarz:
-
-
Ja też dzisiaj troszkę potestowałem BluResponse w rozmiarze 205/55/16 na dłuższej trasie, i niestety w porównaniu do Toyo Proxes F1 które miałem poprzednio w OI (195/65/15) są dużo mniej pewne, w szczególności w szybszych zakrętach. Zastanawiałem się nad Pirelli P7, ale ostatecznie wrzuciłem Dunlopy, zobaczymy jak się zachowają na mokrym, ale ogólnie wrażenia niestety średnie:/ W każdym przypadku ciśnienie w oponach "z tabliczki".
Zostaw komentarz:
-
-
W firmie mamy dwie furmanki jedna na rainsport druga nokian line i przy 5mm już było widać znaczącą różnicę w prowadzeniu, rain naprawdę bardzo słabo w deszczu się sprawował, nokian bez problemu. Nawet sprawdzana zbieżność była bo brat nie wierzył, że to wina opon.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez samtech84Rainsport jest dobry puki nowy, później na mokrym bardzo słabo.
Zostaw komentarz:
-
-
maxpaynemm, obecnie mam takie laczki, ale 225/45/17 i są rewelacyjne
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmPanowie a co powiecie o Pirelli P7 Cinturato??
http://www.oponeo.pl/dane-opony/pire...91-v#105893455
dzięki nim zmieniłem zdanie na temat produktów Pirelli
Zostaw komentarz:
-
-
Rainsport jest dobry puki nowy, później na mokrym bardzo słabo.
Fulda bdb opona, jednak z powyższych brałbym Nokiana
Zostaw komentarz:
-
-
Niezadowolony z opon Dunlop Blueresponse 195/65R15, mając takie odczucia jak beaviso, chce przesiąść się na 16stki. Chciałbym opony z klasy ekonomicznej, w cenie ~900 zł brutto komplet - wybór jest pomiędzy:
1) Fulda Ecocontrol HP
2) Nokian Line
3) Uniroyal Rainsport 3
Miał ktoś styczność z wyżej wymienionymi modelami? Hierarchia jest poprawna (1-3)?
Zostaw komentarz:
-
-
a wiesz czym konsteukcyjnie różni się opona xl od zwyklej
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez micumiuzytkuję od nowości Dunlop Blueresponse w rozmiarze 195/65/15 i mogę szczerze polecić. Z racji swoich wymiarów, profilu, nie jest to opona sportowa i nie moze być porównywana do tych szerszych i niższych bo z góry jest przegrana.
I nawet na moich nowych zimówkach - a zimówki z założenia są bardziej miękkie niż opony letnie - Nokian WR D3 195/65 R15 95 XL (świadomie nie wziąłem 91, tylko 95 i to XL), jest bez porównania lepiej na zakrętach niż było na letnich BluReponse. Przynajmniej przy obecnych temperaturach. Np. wczoraj było prawie 10 st. C i byłem zaskoczony, jak dobrze auto jechało na tych zimówkach. A trochę pocisnąłem w ciasnych łukach. Octavia całkiem pewnie szła, mimo tego, że mam porównanie do auta z dużymi kołami 245/40 R19, 4x4 i zmodyfikowanym zawieszeniem, przez co na Octavię od pewnego czasu patrzę znacznie krytyczniej.
M.
Zostaw komentarz:
-
-
uzytkuję od nowości Dunlop Blueresponse w rozmiarze 195/65/15 i mogę szczerze polecić. Z racji swoich wymiarów, profilu, nie jest to opona sportowa i nie moze być porównywana do tych szerszych i niższych bo z góry jest przegrana. Przyczepność na suchym super, na mokrym żadnych nie przewidywalnych zachowań, bardzo łatwo można wyczuć kiedy należy odpuścic, wjeżdzajać w mokre koleiny mam zaufanie ze nic się nie wydarzy a nie o każdej oponie można mieć takie zdanie
Zostaw komentarz:
-
-
Ja tam biorę zawsze trochę na zapas. Opony o wyższych indeksach mają mocniejszą konstrukcję.
Czyli T będzie dobre, ale H lepsze.
Ja mam zimowe H, a letnie V.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie jaki indeks prędkości najlepiej wybrać do OII 1,9TDI ????
Oponki
Dunlop SP SPORT BLURESPONSE 205/55 R16
Nie chodzi mi o opisywanie indeksów prędkości tylko pytanie jaki indeks najlepiej mieć??? Będzie w tym roku wyprawa do Chorwacji ale generalnie autko mało używane w ruchu autostradowym...
Dzięki za sugestie.
Zostaw komentarz:
-
-
pytalem bo beaviso narzekal ze ma ponton w tych dunlopach. tylo ze on mial najwiekszy balon z mozliwych czyli 195/65 15
troje to juz bardziej rozsądny rozmiar do szybkiej jazdy
Sidewall 113 mm (4.4'') 127 mm (5'')
prawie 13 centymetrow sciany bocznej w jego rozmiarze. i 11 w twoim.
Zostaw komentarz:
-
-
...Myślę, ze różnice w odbiorze tych opon wynikają z potrzeb i oczekiwań a przede wszystkim ze stylu jazdy.
Zamieszczone przez beaviso(...) powyżej 150 km/h (...)
Wręcz przeciwnie, czuję się pewniej, niż na Goodyearach po podobnym przebiegu.
Zamieszczone przez beaviso(...) latałem nią ze stałym 200 km/h po A1, a po zakrętach ogólnie ostro (...)
Zdecydowanie zgadzam się z beaviso w jednym - nie wierzę w testy.
Staram się uważnie czytać opinie użytkowników, a opinii użytkowników w internecie można znaleźć naprawdę sporo...
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez dragsterNowe testy opon letnich ADAC:
185/65 R15 H
Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?
225/45 R 17 Y
https://www.adac.de/infotestrat/test...cePageId=31821
Dunlop Sport BluResponse 185/65 R15 88H (miałem 195/65 R15 91H) ma bardzo wysoką notę w kategorii właściwości jezdnych na suchym (ocena 1.5 w skali 1-5, gdzie 1 to najlepsza) - chodzi o kategorię "pewność prowadzenia", a nie o hamowanie.
Fulda SportControl 225/45 R17 94Y (miałem ten sam rozmiar, 91Y) ma słabą notę 3.5 w tej samej kategorii, to NIE MAM WIĘCEJ PYTAŃ.
Na "pewnych" Dunlopach jeździło mi się Octavią jakbym pływał pontonem na wzburzonym morzu, a powyżej 150 km/h jakbym tracił czucie nawierzchni (po zmianie na CEC3 kontrola wróciła bez ingerencji w zawieszenie), podczas gdy rzekomo "takie kiepskie" Fuldy założyłem do Vectry C i latałem nią ze stałym 200 km/h po A1, a po zakrętach ogólnie ostro i byłem z nich bardzo zadowolony właśnie z pewności prowadzenia na suchym (bo niekoniecznie z trzymania na mokrym).
M.
Zostaw komentarz:
-
-
Mam te Dunlopy. Ja jestem bardzo zadowolony, ale osoby które lubią pocisnąć i wejść ostrzej w zakręt narzekają, że opony są miękkie i pływają.
Bo faktycznie są miękkie.
Dunlop SP Sport Bluresponse to przede wszystkim opony bardzo komfortowe i ciche.
Przy normalnej, spokojnej jeździe sprawdzają się świetnie.
Nie mam na myśli jazdy powolnej, tylko normalną jazdę, bez szaleństw i popisów.
Opony sprawdziły mi się w jeździe autostradowej, również w deszczu. Zawsze czułem się pewnie i czułem, że opony "trzymają".
Moje poprzednie opony Goodyear Efficientgrip również były ciche i komfortowe, ale bieżnik miał sporo płytkich lamelek, które wraz ze zużywaniem się opony zaczęły zanikać...
W Dunlopach bieżnik składa się z głębokich bruzd, które nie znikają wraz z przebytymi tysiącami kilometrów.
...Czy kupiłbym je jeszcze raz? Tak, jestem z nich bardzo zadowolony.
Zostaw komentarz:
-
-
skipper.u, ja na CPC 5 złego słowa nie powiem. Miałem w O I mam w O III
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: